Gäst på begravning

Även om du inte hör till den avlidnes allra närmaste bör du som regel försöka gå på begravningar, även när du är avlägsen släkting eller vän. Det betyder ofta mycket för familjen att du kommer. Då det inte är så ofta som vi berörs av ett dödsfall så är det heller inte så lätt att veta hur man ska uppträda. Här är några enkla råd och tips, men tänk på att det finns lokala traditioner och andra seder för andra kulturer än vår egen:

Klädsel

Det vanligaste idag för män är mörk kostym (kavaj). Svart slips är alltid korrekt. De som tillhör de närmaste kan även ha vit slips För kvinnor kan det innebära, mörk dräkt, klänning, kjol, byxor, mörka strumpor och en vit scarf alternativt halsduk. Barn kan alltid ha sina finkläder.

Tid, sittning

Som gäst är det lämpligt att komma ca 15 minuter före så du hinner hälsa på de närmast anhöriga. Oftast sitter de närmast anhöriga på en sida (i regel höger) och gästerna på den motsatta.

Blommor

Som gäst på begravning brukar man ta med en liten handbukett som läggs vid kistan eller i graven. Man kan också köpa en sorgbukett eller dekoration som förslagsvis beställs direkt på nätet och levereras av blomsterhandeln direkt till begravningen. Beställ blommor direkt till begravningen här >>

Minnesgåva

Ibland uppmanas det i annonsen att skänka pengar till välgörenhet. Läs mer om hur du går tillväga här >>
Mer om seder och bruk vid begravningar kan du läsa på begravningsbyråernas hemsidor. Tveka heller inte att ringa och fråga den begravningsbyrå som har hand om begravningen.